Viega Attendorn
Viega Attendorn

A new “heart” is reviving the existing factory site and ensuring a trans­par­ent flow of in­for­ma­tion.

Viega Attendorn
Viega Attendorn

CLIENT
Viega Supply Chain GmbH & Co. KG

COM­PLE­TION
2009

SIZE
11.000 sqm GFA

PHO­TO­CRE­D­ITS
Christa Lachen­maier

Viega Attendorn

The company Viega which is now in the fourth gen­er­a­tion of family man­age­ment, man­u­fac­tures products for in­stal­la­tion tech­nol­o­gy and has grown steadily over the last decades. At the reg­is­tered office in Attendorn, this growth had over the years led to a head office that was forming its annual rings in the form of offices, research and pro­duc­tion sur­round­ing the factory building as its nucleus, and which had to be extended and in the process com­pre­hen­sive­ly re­struc­tured - as re­quire­ments are con­stant­ly shifting. Pro­duc­tion was moved outside the town. This gave rise to the op­por­tu­ni­ty to lend the factory site a struc­tur­al centre and an ar­chi­tec­tur­al identity. The new company head­quar­ters building realised by ASTOC in­vig­o­rates the existing building complex as its “head and backbone”.

With its numerous con­nec­tions to the differing heights of the existing buildings, the new building acts as a hinge. It networks the existing buildings both spatially and func­tion­al­ly. Besides a com­mu­nica­tive and flexible office structure for 350 employees, the building also saw the creation of event and training rooms as well as a staff restau­rant and a new man­age­ment board area. The cen­tre­piece of the new building, a glass-roofed atrium with a curved, free-standing steel spiral staircase, offers numerous visual con­nec­tions and acts as a key location for the internal flow of de­vel­op­ment and com­mu­ni­ca­tion. The office corridors lead from the new building to the existing areas in gentle curves. The facility to implement the building and extend it gradually was crucial in the planning. The staircase cores are arranged in such a way that further office wings can be easily added in suc­ces­sive con­struc­tion phases.

Viega Attendorn
Viega Attendorn
Viega Attendorn
Viega Attendorn
Viega Attendorn