Buchheimer Weg, Cologne
Buchheimer Weg
Cologne

More space in the same area: new con­struc­tion for better floor plans with the charm of the 50s.

Buchheimer Weg, Cologne
Buchheimer Weg, Cologne

CLIENT
GAG Im­mo­bilien AG, Cologne

COM­PLE­TION
2012

SIZE
51.600 sqm GFA

COL­LAB­O­RA­TION
urbane gestalt johannes böttger land­schaft­sar­chitek­ten, Cologne

AWARDS
Ar­chitek­tur­preis Nordrhein-Westfalen 2015, Bund Deutscher Ar­chitek­ten, award
Kölner Ar­chitek­tur­preis 2014, award
Urban Living Award 2013, nom­i­na­tion
Deutscher Städte­baupreis 2012, award
Modern Atlanta Prize for Green Dwelling 2012, award
Deutscher Bauher­ren­preis 2011/2012, award

PHO­TO­CRE­D­ITS
Jens Wille­brand (1 - 6)
Christa Lachen­maier (7)

Buchheimer Weg, Cologne

De­mo­li­tion or mod­erni­sa­tion? GAG Im­mo­bilien AG from Cologne is facing this question with many of its estates from the 1950s. A poor energy balance sheet, apart­ments that are too small, lifeless green spaces and a lack of parking spaces prompted GAG to tear down the terraced housing on Buch­heimer Weg in the district of Ostheim. On the basis of an analysis of the status quo, ASTOC built an in­no­v­a­tive estate in three con­struc­tion phases in which many of the earlier tenants are living at almost unchanged rental prices. 434 apart­ments with modern floor plans are at­tract­ing new groups of tenants. Func­tion­ing neigh­bour­hoods and the iden­ti­fi­ca­tion of residents are at the heart of the socially com­pat­i­ble urban re­de­vel­op­ment. With their sil­hou­ette, the struc­tures pick up on tra­di­tion­al housing de­vel­op­ments with copious amounts of air and light. Common green spaces create a recre­ation area between the res­i­den­tial blocks with their striking central kink.

The estate at Buch­heimer Weg was created from 1954 to 1958 as part of a bunker removal programme at the gates of the war-torn Rhein me­trop­o­lis. On the fields of Ostheim, GAG con­struct­ed 1037 at­trac­tive­ly priced apart­ments many of which were mod­ernised from 2002 to 2011. In this case, GAG opted to establish a prime address at the heart of the Ostheim estate with a striking new building. Blocks with a central kink provide a framework for spacious play­grounds and tenants’ gardens in the form of an obtuse angle. A café for tenants and a daycare facility enrich the barrier-free res­i­den­tial complex. The spectrum ranges from one-room apart­ments to large flats for families with several children. A res­i­den­tial home for people with dis­abil­i­ties and a unit for people with dementia extend the potential uses. The sub­sidised new building increased both the size and the number of apart­ments. Dif­fer­ent­ly designed open spaces and a network of paths upgrade the entire district.

Buchheimer Weg, Cologne
Buchheimer Weg, Cologne
Buchheimer Weg, Cologne
Buchheimer Weg, Cologne